Zaterdag 23 november ben je van harte welkom bij Wijngro om kennis te maken met de internationaal zeer hoog gewaardeerde wijnen van Domaine Anita. Vanaf 15.00 uur presenteren we in de winkel van Wijngro de huidige jaargang beaujolaiswijnen met uiteraard ook de kersverse Primeur van 2024! De wijnen zijn gratis te proeven, want we zijn ervan overtuigd dat er wat flessen of dozen mee naar huis gaan.
Aansluitend organiseren we een maaltijd met bijpassende wijnen met oudere jaargangen van Domaine Anita en haar beroemde wijn met maar liefst 100 Punten van James Suckling. Hiervoor is het noodzakelijk een ticket te kopen en kunnen we niet meer dan 50 personen kwijt in ons proeflokaal.
Anita Neveu was vroeger professioneel wielrenster. Met dezelfde ‘drive’ stopt ze tegenwoordig al haar energie in het maken van Beaujolais-wijnen op Domaine Anita. Anita gebruikt daarvoor alleen terroirs van hoge kwaliteit. Daarmee maakt ze wijnen van de Gamay-druif die al diverse hoge scores kregen van gerenommeerde critici, waaronder Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast.
Anita Neveu stopt in 2015 met wielrennen en maakt het tot haar missie om top-Beaujolais te maken. Ze koopt zorgvuldig uitgezochte terroirs aan in de cru’s Moulin-à-Vent, Morgon, Chénas en Fleurie. Het ontstelen van druiven en houtgebruik geven extra diepte aan haar wijnen. Sulfietgebruik wordt tot een minimum beperkt. Haar wijnen zijn bijzonder rijke, geconcentreerde wijnen die het volledige potentieel van Gamay waarmaken en ook een heel goed ouderingspotentieel hebben.
Chénas is één van de kleinste cru’s van Beaujolais en daarmee een niet vaak geziene Beaujolais. De bodems bevatten veel graniet, waardoor de wijnstokken dieper gaan wortelen. Dat geeft kleine, geconcentreerde druiven met veel smaak.
Morgon is één van de rijkste stijlen Beaujolais. De bodems bestaan uit graniet en schist, met vulkanische oorsprong. Met veel ijzer in de grond hebben de wijnen meer structuur en aardse tonen.
Uitzonderlijk aan Moulin-à-Vent is de hoge hoeveelheid mangaan in de granieten bodems. Deze mangaan beperkt de opbrengst, waardoor de wijnen extra geconcentreerd en dieper van smaak zijn, met meer tannines. Het is de volste van alle Beaujolais-cru’s, en kan bovendien uitstekend ouderen.
In Fleurie maakt Anita de Fleurie Poncié, die opvalt door zijn sterk florale, aromatische karakter.