Speciaal voor de najaarsproeverij komt Carolina Maggio vanuit Sicilië om te vertellen over de bijzondere rode wijnen van Morgante. Morgante maakt wellicht de beste Nero d'Avola en die kan je uiteraard proeven tijdens de wijnproeverij van Wijngro Van Welie in Gouda.
De kelder van Morgante ligt in Grotte, een klein stadje in de provincie Agrigento, op ongeveer 21 kilometer van de kust en de Vallei van de Tempels.
De verschillende wijngaarden, vele kleine zeer gunstig gesitueerde percelen in een straal van 30 km rondom Grotte, liggen verspreid in een charmant landschap dat wordt afgewisseld door natuurlijke heuvels en kleine valleien op verschillende hoogtes, variërend van 350 tot 550 meter boven de zeespiegel. Dankzij de gunstige mediterrane klimatologische omstandigheden is het terroir ideaal voor wijnbouw, met een temperatuur die tussen dag en nacht varieert van 10-15 °C, en de bijzondere kleiachtige en kalkhoudende bodem. Het terroir is fascinerend en boeiend, niet alleen vanwege de natuur, de kleuren en de rust die het uitstraalt, maar ook vanwege de geschiedenis en de tradities.
Al vijf generaties worden er door de familie Morgante druiven geteeld in deze regio. De druiven werden altijd verkocht, maar in 1994 besloot Antonio Morgante, geholpen door zijn zonen Carmelo en Giovanni, zelf wijn te gaan maken. In 1997 werd de beroemde Riccardo Cotarella als adviseur oenoloog aangetrokken, in 1998 kwamen de eerste flessen van Morgante op de markt.
“Toen we begonnen waren we ons bewust van de opofferingen die ons te wachten stonden, en vandaag zijn we er trots op dat we onderdeel zijn geworden van die nieuwe generatie Sicilianen die niet wilden emigreren en hun afkomst wilden verlaten, maar die het leven in het kwadraat wilden zien en wilden bijdragen aan de verbetering van hun eigen land. Het belangrijkste dat we hebben is de klant die ons zeer waardeert en die ons respecteert voor de producten die we hen elk jaar produceren, en we weten dat we alleen dankzij hen wijnproducenten kunnen blijven hier in Grotte, in het zuiden van Sicilië.”
Nero d'Avola wordt meestal Calabrese genoemd en groeit bijna uitsluitend op Sicilië. Er wordt verondersteld dat de naam Calarvisi afkomstig is van Calauria, een Grieks eiland, en dat de druif werd geïmporteerd tijdens de Griekse kolonisatie van Sicilië.